Thoughtful design

The Venice Residence

Het Antwerps architectenbureau Bulk Architecten ontwierp The Venice Residence. Het is een atypisch gebouw met woningen, duplex-appartementen, 1-slaapkamer appartementen en penthouses op de Kattendijkdok-Oostkaai.

Gelegen tussen de oude stad en de vernieuwde dokken vormt The Venice Residence als het ware de toegangspoort tot de levendige Cadix-wijk. De vernieuwde tramlijn stopt bovendien voor de deur en brengt je helemaal tot aan het Centraal Station.

De portiekwoningen brengen een exotisch woningtype naar de stad. De oostelijk georiënteerde voorgevel is een prachtig staaltje architectuur. De gecombineerde, dubbelhoge portiek is een typische figuur in Nederlandse havensteden. Langs de achterzijde van het gebouw sluiten de leefruimtes op het gelijkvloers aan op de tuin.


De portiekwoningen brengen een exotisch woningtype naar de stad.


Dankzij specifieke architecturale ingrepen, zoals grote raampartijen, zijn de wooneenheden maximaal voorzien van licht en levensruimte. De appartementen en penthouses zijn ook comfortabel en luxueus afgewerkt. The Venice Residence voorziet bovendien terrassen en loggia’s waar het aangenaam vertoeven is op een zonnige dag.

Perfect Facts

The Venice Residence

BEN (BIJNA ENERGIE NEUTRAAL)

  • E-peil: 30
  • K-peil: 18

DUURZAAMHEIDSAMBITIE

  • Kwaliteitswaarborg & opvolging na oplevering
  • Kwalitatieve bouwmaterialen
  • Optimale daglichttoetreding

CO2 NEUTRAAL

MAXIMAAL COMFORT

  • Fietsenstalling inbegrepen
  • Privatieve binnentuin
  • Vloerverwarming en -koeling
  • Oplaadpunten voor elektrische fietsen
  • Voorzieningen / aansluitingen voor
  • elektrische wagens
  • Ondergrondse parking
  • Openbaar vervoer vlakbij
  • Comfort

    Comfortabel wonen draagt bij tot een algemeen gevoel van geluk, houvast en zekerheid. Licht en ruimte spelen hierbij een voorname rol. Ook het kunnen benutten van gemeenschappelijke ruimten, zoals een binnentuin, biedt een antwoord op maat van het moderne stadsleven.

    Behoeften van vandaag kunnen in de toekomst echter veranderen. Bij het uittekenen van dit project is veel aandacht besteed aan flexibiliteit en diversiteit. Er zijn verschillende woningtypes die onderling combineerbaar zijn: je bepaalt zelf hoe je wil wonen. Een optimale temperatuur wordt verkregen dankzij de vloerverwarming en -koeling en de aanwezige sunscreens.

  • Garden

    Niets zo zalig als buiten genieten van de zon, met je blik in het groen. Op adem komen op een stil plekje in de stad na een drukke dag, alleen of samen met anderen. Met veel aandacht voor planten- en materiaalkeuze hebben de landschapsarchitecten van Landinzicht een open en overzichtelijke tuin ontworpen die plantenrijkdom en geborgenheid uitstraalt.

    De randen van de tuin worden gevormd door bloeirijke borders, struiken en bodembedekkers. Centraal worden bolvormige grasheuvels ingericht met daarop ranke, vooral inheemse bomen, die volop kunnen groeien met hun wortels in de volle aarde. Ze leveren schaduw en filteren het felle zonlicht, maar hun doorzichtige kruinen laten toch nog voldoende licht door. De inrichting van de tuin is bewust sober en rustig.

    Paden, aangelegd in aardekleurige kasseien van Belgische makelij, banen zich een weg door de tuin, weg van de gevels. Zo kunnen de bewoners van de gelijkvloerse appartementen in alle rust en beslotenheid van hun stukje tuin en terras genieten.

  • Future

    Even belangrijk als de uitstraling en de locatie van het gebouw is natuurlijk dat het de tand des tijds vlot doorstaat. Naast comfortabel wonen staat dit project garant voor levenslang aangenaam wonen.

    Het gebouw garandeert haar toekomstwaarde door het gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen die levenslang meegaan. Vanwege het duplex-karakter kunnen de portiekwoningen dienen als thuispraktijk. Het gebouw is bovendien uitgerust met de meest moderne snufjes en voorzieningen, zoals een ondergrondse parking met laadpalen voor elektrische wagens.

    In tijden dat spaargeld amper iets opbrengt, biedt The Venice Residence ook investeringsmogelijkheden. Een dubbelslag: in eerste instantie geniet je zelf van je woonst en op termijn heb je een potentiële bron van inkomsten. Wie intekent, kan ook de ruimte indelen én voorkeursmaterialen kiezen.

Extraordinary design

’t Eilandje

Met Koen Van Bockstal van Bulk Architecten in Antwerpen, mede-ontwerper van The Venice Residence, praten we over het vertalen van de opdracht naar een concreet concept en wonen op ‘t Eilandje.

Lees het interview »

Dit project was een samenwerking tussen Bulk Architecten, Sergison Bates Architects en Bovenbouw. Hoe verliep deze interactie?

CIP bracht een aantal architectenteams samen om dit stadsblok uit te tekenen, wat zeer zinvol is. We creëerden samen een nieuw stuk stad op het Eilandje, dus het is belangrijk dat het resultaat een samenhangend geheel vormt. De uitdaging was om vooral geen eenheidsworst te creëren, maar ook geen verschillen te forceren. Dat is mijns inziens goed gelukt: de vijf gebouwen zijn fundamenteel anders door gestalte en typologie, maar ze hebben een coherente diversiteit.

Hoe zorg je ervoor dat een nieuwbouw past in de omgeving?

We streefden naar het idee om een soort pakhuis neer te zetten, een beetje wat je zou verwachten in deze havenomgeving. Het is een vrij groot stadsblok en het is belangrijk dat er voldoende samenhang is, waardoor de gebouwenrij natuurlijk aanvoelt. In de beginfase wisselden we voornamelijk ideeën uit over het gewenste karakter en de uitstraling van het gebouw. Geleidelijk aan evolueerde dit van aparte concepten tot een samenhangend verhaal.

Wat waren de grootste uitdagingen?

‘t Eilandje heeft een vrij herkenbaar beeld. Dit voormalige havengebied vraagt om een connectie met het verleden, om gebouwen die zich verankeren met de omgeving. We tonen dan ook respect voor het historisch belang van het gebied en de transformatie van havengebied naar woongebied.

‘t Eilandje heeft een vrij herkenbaar beeld. Dit voormalige havengebied vraagt om een connectie met het verleden, om gebouwen die zich verankeren met de omgeving. We tonen dan ook respect voor het historisch belang van het gebied en de transformatie van havengebied naar woongebied.

Kan je de sfeer en de filosofie van The Venice Residence beschrijven?

We wilden een bepaalde atmosfeer creëren, een plaats waar mensen comfortabel kunnen leven en zich thuis voelen. Zo werd het gebouw atypisch en eigenzinnig, want het is veel meer dan het lijkt. Er zijn duidelijke structuren, maar er is een zekere mate van flexibiliteit. Het is het kleinste gebouw van de drie residentiële blokken, maar wil meedoen met de rest. Verschillende woonvormen werden samengebracht in dit unieke project.

The Venice Residence combineert gezinswoningen én appartementen?

Inderdaad. Op de begane grond en op de eerste verdieping zijn er duplex-woningen voor families. We spreidden die over twee lagen en de inkom van meerdere woningen hebben we gecombineerd tot verrassende, dubbelhoge portieken. De stijl is geïnspireerd door Haagse portiekwoningen. Door de entree van twee of meerdere woningen te combineren, vermijden we dat de schaal van het gebouw uit de toon valt. 

Op de bovenverdiepingen zijn er appartementen en penthouses, waarbij je profiteert van de kwaliteiten van een woonst binnen een ruimer appartementsgebouw. Er is overal een mooi zicht en dito perspectief, met variatie in beleving.

Kan je een aantal speciale troeven uitlichten?

In alle wooneenheden spelen licht en ruimte een belangrijke rol. Ondanks de densiteit die eigen is aan de stad, behouden we zonlicht in het binnengebied. Dankzij specifieke architecturale ingrepen, zoals grote raampartijen, zijn de wooneenheden ook maximaal voorzien van licht en levensruimte. Er is in de August Michielsstraat geknipt, zodat we een verlengstuk vormen met de straat. Daar voorzien we voor de bezoekers een grote groene binnenplaats, waar de zon vrij spel heeft.

De gele gevel is bovendien licht golvend. Ze leent zich daardoor uitstekend tot inpandige balkons of ‘loggia’s’, die bescherming bieden tegen blootstelling aan weerelementen en buitenstaanders. De loggia’s vormen een verlengstuk van de binnenruimte, met een maximaal buitengevoel. Je kan in The Venice Residence dus ook genieten van de buitenlucht, met een prachtig uitzicht op de omgeving.

Het is dus ook een heel functioneel gebouw?

Het gebouw is ontworpen om een leven lang in te wonen, met veel oog voor detail. We zetten dan ook in op kwalitatief hoogstaande materialen, die levenslang meegaan. The Venice Residence is volgens mij een mooi voorbeeld van toekomstgericht wonen.

©2019 CIP | Construction & Investment Partners N.V. | Algemene voorwaarden | Cookies | Powered by hooox

Venice Residence gebruikt jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de diensten te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren. Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste algemene voorwaarden en cookieverklaring gelezen te hebben.